Dahlia in de herfst; gloeiend licht

De Dahlia die in onze voortuin groeit heeft vanaf april tot begin november in bloei gestaan. Wat een prachtige bloemen komen er van deze plant. Van de week heb ik hem kort gesnoeid. Alvast klaar gemaakt voor de winter. De laatste bloemen gebruikt om binnen te zetten in een potje water. Vandaag zag ik de prachtige overgangsfase waarin deze bloem zat. De ene helft al verdroogd, de andere helft nog vol in bloei. Dus werd het tijd voor een foto.

Sjo, die lens is scherp!

Sven Wildschut

Macrolens

Om een goede foto te maken van zo’n kleine bloem had ik m’n macrolens nodig. Een paar jaar geleden kocht een deze Tokina 100mm macrolens. Wat een top lens is dat! Je kunt hem automatisch laten scherpstellen, maar je kunt ook handmatig helemaal los gaan. Wat bij macro fotografie erg handig kan zijn.

Statief

Naar m’n macrolens pakte ik ook m’n zware statief van Manfrotto. Daarop blijft m’n Nikon D7500 wel stil zitten.

Flitser

Omdat ik binnen ging fotograferen, en zo geen last van de wind zou hebben, gebruikte ik m’n opzetflitser van Nikon. De Speedlight SB-700. Wat een top flitser is dat! Je kunt hem alle kanten op draaien. Het flitslicht kun je automatisch laten bepalen, maar ook gemakkelijk handmatig aanpassen. Je kunt hem ook extern bedienen doormiddel van de fliters in de body van de D7500. Genoeg mogelijkheden om van alles mee te verzinnen.
Om deze foto te maken richtte ik de speedlight op ’t plafon schuin naar achter. Met de diffusser kap erop om mooi zacht licht te maken.

De achtergrond

Om een neutrale achtergrond te hebben pakte ik een canvas dat m’n vrouw ooit eens neutraal grijs had geverfd. De neutrale kleur zou ik in Photoshop gemakkelijk nog kunnen nabewerken in een mooie fijne warme blauwe kleur. Dat goed contrasteert bij de gele Dahlia.

Focus stacking

Om de Dahlia goed scherp in beeld te krijgen moest ik 11 foto’s nemen. De scherpstelling deed ik handmatig. Voor elke foto draaide ik m’n scherpte iets. Vanachter naar voren. Vervolgens laadde ik de foto’s in op de computer en met behulp van Lightroom en Photoshop voegde ik alle beelden samen en gaf de achtergrond de juiste blauwe gloeit. Dat samenvoegen heet focus stacking en ik gebruikte deze mooie tutorial van Phlearn om de techniek eigen te maken.

Sven aan de Muur

Hier is dus het resultaat. Ik zelf vind het goed gelukt en ben benieuwd naar jouw reactie. Laat die gerust hieronder achter. En check alsjeblieft ook m’n webshop voor meer foto’s voor bij jou aan de muur.

Hieronder de foto die ik vorige week maakte. Ook met behulp van focus stacking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑