Hoe bewerk ik een foto in Lightroom?

Terwijl het buiten steenkoud is, en m’n dames een middagdutje doen, kreeg ik zin om een mooie foto uit te zoeken, te bewerken en met jullie te delen. Dat is deze foto geworden van het Australian War Memorial. Ik zal uitleggen hoe ik de foto gemaakt heb. En welke instellingen ik in Lightroom heb gebruikt om de foto te bewerken.

Ik maak altijd m’n foto’s in RAW. Dit is een digitaal ruw formaat. Zoals het vroegere negatief. Alle gegevens worden opgeslagen, maar zijn nog niet vastgelegd. Dit betekent dat je de foto nog aan alle kanten kunt bewerken. Dit is een artistiek proces, want wie de foto ook bewerkt, ieder kan er z’n eigen versie van maken.

Voor en Na

Hieronder kun je duidelijk het verschil zien tussen de foto’s. Links is voor, rechts is na het bewerken.

wanddecoratie, muur, foto, leuk, iets, ideeen, canvas, werk, print, hout, aluminium, digibond, woonkamer, kunst, online, shop, fotografie, Sven, Wildschut,wanddecoratie, muur, foto, leuk, iets, ideeen, canvas, werk, print, hout, aluminium, digibond, woonkamer, kunst, online, shop, fotografie, Sven, Wildschut,

Vervolgens is het tijd om creatief los te gaan.

De foto maken

Allereerst gebruikte ik natuurlijk een statief. Dit zorgt ervoor dat je je compositie zorgvuldig uitkiest, want je hebt geen zin om je statief elke keer opnieuw goed neer te zetten. Ik koos dit standpunt om dat alle lijnen je naar het midden van de foto brengen, waar je de prachtige dome van het monument ziet.

Ik wilde absoluut geen ruis, dus daarom koos ik ISO 100. M’n Sigma 17 – 50 mm lens gebruikte ik op 22 mm, een mooie groothoek. Vervolgens wilde ik een snelle sluitertijd, om eventuele bewegingen uit te sluiten, die voor onscherpte zorgen. Zodoende kwam ik uit op een diafragma van F/5.0. Ik stelde scherp op de dome. De voorgrond zou daarmee ook voldoende scherp worden. Achteraf gezien had ik een nog hoger diafragma kunnen gebruiken, voor nog meer scherpte.

De foto bewerken

lightroom, paneel, instellingen, settings, schuiven, bewerken, histogram, photoshop, foto, werk, aan, de, muur, sven, foto, print, canvas, xpozer,

Het eerste wat ik in Lightroom altijd doe bij het bewerken van een foto is de juiste lenscorrectie instellen. Dit zorgt ervoor dat eventuele lens fouten digitaal worden gecorrigeerd. Vooral bij foto’s met veel rechte lijnen is dit belangrijk, omdat de lijnen dan ook echt recht worden. Mocht ik nog niet tevreden zijn dan kan ik handmatig nog bij transformatie aan wat schuiven trekken, zodat de lijnen van de muren allemaal recht staan.

Vervolgens is het tijd om creatief los te gaan. Eerst de witbalans aanpassen. Voor deze foto maakte koos ik voor meer warmte. Daarna wat meer belichting, contrast en de schaduwen iets lichter gemaakt.

Ik zet de helderheid graag wat hoger, dit zorgt voor meer contrast en een grof ruw beeld. De foto mocht ook wel wat levendiger, dus daarom trok ik deze slider een stukje naar rechts.

Bij een foto zoals deze, houd ik er ook van om de blauwe lucht net even wat blauwer te maken. Dit is handig in te stellen bij Lightroom in het HSL-panel (tint, verzadiging en luminantie). Ik gebruik eigenlijk alleen de laatste twee. Met deze opties kun je prachtige effecten creëren.

Daarna is het tijd om wat gesplitste tinten toe te voegen, hiermee ben ik altijd voorzichtig. En soms gebruik ik hem zelfs helemaal niet. Toch is het een prachtige manier om sfeer aan je foto te geven.

Meestal voeg ik dan nog wat vignet toe bij de effecten, om je ogen naar het midden van het beeld te lokken.

Mochten er nog donkere of lichtere plekken zijn, dan kan ik die met behulp van het penseel bewerken.

Ten slotte zou je nog los kunnen gaan met de gradient-filter en de radiaal-filter, te vinden onder het histogram van het Lightroom paneel, maar dat was voor deze foto niet nodig.

Elke foto heeft zijn eigen bewerking nodig. Dit is afhankelijk van welk effect je wil bereiken en hoe de belichting van de foto was. Het kost aardig wat tijd om alle instellingen te leren begrijpen en goed toe te kunnen passen. Door veel te proberen en oefenen leer je het vanzelf. Mijn tip is om alle bewerkingen met mate toe te passen. Teveel bewerken zorgt meestal voor onrustig beeld, een foto die niet in balans is. Dus wees voorzichtig met al die schuifjes!

Deze foto is te koop voor bij jou aan de muur.

Door op de foto hieronder te klikken ga je naar de webshop van Sven aan de Muur.

Bekijk meer foto’s van Australië.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑