Port Arthur, O’Briens Cottage

Een erg bijzondere plek om te bezoeken is Port Arthur, in Tasmanië. Deze historische plek was ooit een beruchte te gevangenis, gelegen in een mooie baai. Hier kwamen vele veroordeelden na een wekenlange zeereis onder erbarmelijke omstandigheden vermoeid aan. Vele moesten hier de rest van hun leven verblijven, een verschrikkelijke straf. Was dat het ook voor O´Brien?

Hij mocht gewoon een groente tuin houden, brieven schrijven en boeken lezen.

Terwijl ik over het terrein van Port Arthur liep kwam ik allerlei bijzondere huisjes tegen, in het Engels cottage genoemd. Zoals dit huisje dat vernoemd is naar William Smith O’Brien. Ik had nog nooit van die gast gehoord dus ging ik op onderzoek uit. Al snel ontdekte ik het verhaal achter dit huisje, dat ooit is begonnen als paardenstal in 1845. Deze werd echter omgebouwd tot twee kamer woning voor meneer O’Brien.

Waarom kwam deze Ier naar hier?

Ik ontdekte dat deze William Smith, hoog opgeleid, onder andere aan Cambridge, een terrorist was. Ten minste zo zou dat nu waarschijnlijk genoemd worden. In 1848 was hij een rebel. En samen met de Young Ireland Movement probeerde hij er voor te zorgen dat Ierland zichzelf mocht besturen. Dit plan liep echter helemaal de mist in en vele leden werden opgepakt voor hoog verraad. Vele van hen werden ter dood veroordeeld, waaronder O´Brien. Ze werden echter naar Australië gestuurd, om daar hun straf uit te zitten.

Gek genoeg toen ik ging kijken hoe lang hij daar gevangen heeft gezeten, kwam ik er achter dat hij in dit huis mocht wonen in Port Arthur. Niet echt een gevangenis. Eerst had hij wel gevangen gezeten op Maria Island, maar hier was zijn grootste straf eigenlijk de isolatie. Hij mocht gewoon een groente tuin houden, brieven schrijven en boeken lezen.

Hij verbleef maar kort hier en kreeg verlof en mocht zich over Tasmanië verplaatsen. In 1854 kreeg hij een volledig pardon en mocht hij terug naar Europa, waar hij een tijd in Brussel verbleef en daarna weer terug kon keren naar Ierland.

Verrassend genoeg las ik dus dat deze man vereerd werd voor z´n inzet voor een onafhankelijk Ierland. Hij werd overal uitgenodigd in Australië en geprezen voor zijn inzet. Er staat zelfs een standbeeld voor hem in Dublin.

[bronnen: http://ontheconvicttrail.blogspot.nl/2016/05/smith-obrien-cottage-port-arthur.htmlhttps://www.historyireland.com/18th-19th-century-history/william-smith-obrien-in-van-diemans-land/]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑