Het simpele stappenplan voor het maken van een goede HDR foto

Toen de zonsondergang op z’n mooist was zette ik m’n statief klaar. Ik klikte m’n camera vast en zocht een goede compositie van The Twelve Apostels. Toen dit gelukt was, moest ik gaan kiezen met elke instellingen ik de foto ging maken. Ik koos voor een HDR foto. Maar hoe ging ik te werk? Welke keuzes maakte ik en waarom? Ik leg het je uit.

Tijdens vele uren zelf studie op het internet heb ik heel veel geleerd. Misschien ben jij nu ook wel bezig om jezelf te scholen in het maken van goede foto’s. Dit is mijn simpele stappenplan voor het maken van een goede HDR foto. Een stappenplan dat ik mij eigen heb gemaakt door ’trial en error’ en veel te lezen en kijken op YouTube.

Begrijp je iets niet over wat ik uitleg? Doe net als ik, zoek het op online.

Een grote inspirator voor mij, en vele andere fotografen, is Trey Ratcliff. Deze vriendelijke gast heeft van zijn hobby om goede HDR foto’s te maken, z’n werk gemaakt. Hij komt uit Texas, maar woont nu in het prachtige Nieuw Zeeland, vlakbij Queenstown. Stiekem ben ik zo jaloers op de plek waar hij woont. Want het is daar zo mooi! Je kunt daar overal prachtige landschapsfoto’s maken. Maar goed ik dwaal af…

Het simpele stappenplan voor het maken van een goede HDR foto

…daar ging dit artikel over. Begrijp je iets niet over wat ik uitleg? Doe net als ik, zoek het op online. Bekijk een video, lees er een artikel over, bekijk voorbeelden en vooral probeer het zelf, zo heb ik het ook geleerd.

  1. p, mode, camera, instellingen, settings, hdr, photography, fotografie, sven, werk, aan, de, muur, foto, pics, Pak je statief en maak een foto in de P-modus
  2. Check je histogramVerdwijnen de ‘bergen’ uit het histogram? Dan is het tijd voor HDR.
    Niet? Dan kun je prima uit de voeten in A- of M-modus.
  3. Stel je camera in op bracketing. Je kunt zelf kiezen hoeveel stops er zitten tussen de belichtingen. Ik kies bijna altijd voor 3 foto’s met 2 stops verschil in de belichting
  4. Zorg dat je de foto’s snel achter elkaar maakt, voor minimale bewegingsproblemen. Zoals bij wolken, water of mensen.
  5. Spring achter je computer en download PhotoMatix Pro. (gratis probeerversie) Dit programma heeft de beste mogelijkheden. (Het kan ook in Photoshop, maar is niet zo leuk en minder mooi!)
  6. Voeg de afbeeldingen samen in PhotoMatix en draai aan de schuiven totdat je gelukkig wordt
  7. Bewerk in Lightroom je foto na. Haal ruis weg, maak plekken donkerder/lichter en pas je witbalans nog aan voor de juiste ‘mood’. Ga helemaal los om je eigen kustwerk te maken.
  8. Klaar! Tijd om te delen op social media. Of afdrukken en in je fotoboek stoppen.

Zo ging ik dus te werk voor deze foto van de Great Ocean Road in Australië.
Wat ik vooral belangrijk vind is een statief, mag ook een simpel reisstatief zijn. Dit zorgt voor meer scherpte. En je compositie blijft strak hetzelfde.

Waarom koos ik voor HDR?

Zoals je kunt zien, was de zonsondergang volop bezig. Er scheen zoveel licht, dat er vele delen overbelicht raakte. Dit wilde ik voorkomen. En daarvoor is HDR bedacht. Het kan ook andersom, om donkere plekken in je foto toch goed te belichten.

Wanneer je dit stappenplan gebruikt en veel oefent, kun je ook scherpe kleurrijke HDR’s ontwikkelen. Mijn tip; hou het realistisch. Bedenk hoe het er in het echt uitzag, streef erna om dit te reproduceren. Je mag eigenlijk niet zien dat het een HDR foto is, dan is het de foto geslaagd denk ik.

Deze unieke HDR foto van de Great Ocean Road bestellen?

Geen probleem, door op de foto te klikken wordt je naar de webshop bij Werk aan de Muur geleid. Hier kun je je bestelling plaatsen door het kiezen van je materiaal en het juiste formaat.

Ik heb ook nog een andere foto gemaakt bij deze locatie. Deze foto is gepubliceerd geweest bij een artikel van het Inflight Magazine van Philippine Airlines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondersteund door WordPress | Thema: Baskerville 2 door Anders Noren.

Omhoog ↑